Till startsidan

Olle arbetar som undersköterska

Ge patienterna ett bra bemötande och omhändertagande. För undersköterskan Olle Björk är det vad jobbet går ut på. – Då känner jag att jag gjort något värdefullt, säger han.

Undersköterska arbetar med en patient. 

Olle Björk arbetar på en kirurgisk vårdavdelning på Centralsjukhuset i Karlstad. På samma sätt som patientunderlaget inkluderar allt från bröstcanceropererade patienter till de med struma är även Olles arbetsuppgifter varierade.

– Det är såromläggningar, lägga om drän, sitta i receptionen, ha kontakt med kommunerna och hemtjänsten. Det är en av tjusningarna varför man ska jobba som undersköterska – det är ett varierande yrke och man får ta mycket ansvar. Man är också del i en givande process, att hjälpa patienten till bättre mående, säger Olle Björk.

Att hjälpa till bättre mående

Och att hjälpa till bättre mående, det är också det hela arbetet handlar om, menar Olle. Och omvårdnad har flera aspekter, mer än att hjälpa någon att duscha eller ta blodtryck.
– En bra dag på jobbet är när jag känner att jag haft tid för patienterna, och de är nöjda och lugna och känner sig väl bemötta. Om jag kan hjälpa till att dämpa deras oro eller skapa trygghet. Det finns dagar då man har svårt att hinna med, men det ska aldrig gå ut över patienten. "Jag har inte tid för dig", håller inte som argument.

Ledig när andra jobbar

Jobbet som undersköterska medför oregelbundna arbetstider, hög arbetsbelastning blandat med låg – och däremellan en del fritid. För Olle har de där tillfällena då många andra jobbar men då han själv är ledig blivit värdefulla.

– Det är ganska tacksamt att kunna byta däck en ledig dag. Eller boka en tid hos tandläkaren. Emellanåt är jobbet ganska slitigt, man är mån om att ge ett bra bemötande hela tiden och det kan vara stressigt. Då är det viktigt med bra återhämtning de dagar man är ledig. Och att man har kollegor som man har förtroende för som håller skeppet flytande.

Lagar gärna mat

I Olles fall är avkoppling det samma som att botanisera i den kulinariska världen.
– Det jag tycker om med matlagning är att man följer ett recept och sedan är det inte så mycket som kan ändras under tiden. Med mitt jobb händer det många gånger att jag får helgen mitt i veckan, då brukar jag kosta på mig att laga extra god mat.

Se filmen med Olle

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?