Start / Ingesund / Välkommen till Ingesunds folkhögskola

Kursdeltagare berättar

Här kan du se en film om oss och läsa intervjuer med kursdeltagare som berättar om hur det är att studera hos oss.

Edvin Yngare, Studerar Musiklinjen Ensemblespel, läsåret 2022/2023

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

Min baslärare gick på musikhögskolan som ligger precis bredvid och uppmuntrade mig att söka hit när vi pratade om var jag skulle plugga. Jag var även här på intervjun och jag kände ganska direkt att det var rätt ställe. Att det är så nära in till stan men också avskilt och lugnt. Kursen var också precis det jag ville plugga; spela med andra samtidigt som du blir en multi-instrumentalist.

Vad har kursen gett dig?

En kärlek till alla instrument. Innan Ingesund hade jag knappt rört ett trumset men nu spelar jag nästan varje dag. Jag har också blivit betydligt bättre på att spela gitarr, bas och piano. Även min teoretiska förståelse har blivit mycket bättre.

Jag fick dessutom chansen att bli övningselev för en kvinna som pluggar till musiklärare på Musikhögskolan. Det är något som jag uppskattar väldigt mycket. Om du vill gå en kurs med fokus på modern musik men samtidigt doppa tårna i folkmusik, klassisk musik eller jazz så finns möjligheten.

Som Ingesundare kan man också gå gratis på konserterna på musikhögskolan, så inte nog med att man spelar hela tiden, man får också lyssna hela tiden.

Jag har också utvecklas som person och fått många väldigt bra vänner.

Beskriv Ingesunds folkhögskola med tre ord:

Biljard, kaffe och musikkällarkontrabasen.

Vad har du för framtidsvisioner?

Jag är en teaterunge i grunden så det vore kul att plugga på en teaterhögskola och sen jobba som skådespelare. Drömmen är att kunna varva skådespeleri med musiken. Några produktioner sen ett album, om och om igen tills jag pensionerar mig.

Madelen Ivarsson studerar Allmän kurs

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

När jag började kolla upp hur jag skulle gå tillväga för att läsa in det jag inte fick med mig från gymnasiet så insåg jag ganska snart att folkhögskola var det bästa alternativet för mig. Ett flexiblare sätt att studera med fokus på individen.

Vad har kursen gett dig?

Förutom behörighet att söka till högskola/universitet så har tiden här på skolan gett mig otroligt mycket. Jag har utvecklats på sätt som kommer gynna mig både i yrkeslivet och på ett personligt plan, självkänslan har fått sig en ordentlig boost. Och för att inte tala om alla fantastiska människor jag fått möjligheten att lära känna, både bland deltagare och personal på skolan.

Beskriv Ingesunds folkhögskola med tre ord:

Bildning, gemenskap och roligt.

Vad har du för framtidsvisioner?

Jag kommer att gå vidare till studier på högskolenivå. Exakt vad får framtiden utvisa men en utbildning som lockar extra mycket är inom området kommunikation. Efter det hoppas jag självklart på ett roligt och givande arbete. Något jag dock vet med säkerhet är att jag någon gång i framtiden ska komma tillbaka till Ingesunds folkhögskola som deltagare på Hantverkskursen.

Magnus Jakobsson studerar Hantverk

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

Jag ville komma bort från mitt monotona industrijobb och göra något kreativt. Det var vänner som tipsade mig om Ingesund.

Vad har kursen gett dig?

Kursen har gett mig både ett inre lugn och en nyfunnen skaparglädje.

Beskriv Ingesunds folkhögskola med tre ord:

Fridfullt, kreativt och inkluderande.

Vad har du för framtidsvisioner?

Jag vill gärna fortsätta att skapa, sen om det blir på hobbynivå eller något som går att leva på, återstår att se. Lusten att skapa kommer att leva kvar.

Hanna Sahlberg studerar Musiklinjen Singer-songwriter

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

För mig blev det väldigt spontant. Jag har alltid drömt om att göra något med musiken men kanske inte tagit det riktigt på allvar, men i frustrationen över mitt jobb så blev det någon tisdagkväll där i våras då jag satt och skickade iväg en ansökan. Varför det just blev Ingesund var för att allt bara kändes så rätt, läget var fint och när jag läste på om singer-songwriter kursen så kändes den som en seriös och kul linje. Men gick mest på magkänsla och den sa JA. 

Vad har kursen gett dig?

Singer-songwriter kursen har gett mig mer än vad jag kunnat ana den där kvällen när jag sökte. Har gjort fler låtar än jag någonsin gjort och funnit mig själv på ett sätt jag inte tror jag skulle kunnat göra utan detta året på Ingesund, både musikaliskt och personligt. Har fått spendera detta året med så otroligt fina människor som jag fått växa tillsammans med, för man har inte bara märkt av ens egna utveckling utan också fått följa klasskamraternas utveckling. Detta året har också gett mig en tro på mig själv, att jag klarar av och kan mer saker än vad jag trott. Det finns så mycket möjligheter om man bara vågar se dem och ta dem på allvar.

Beskriv Ingesunds folkhögskola med tre ord:

Hoppfull
Ödmjuk
Kul

Vad har du för framtidsvisioner?

Min plan är väl att försöka ta mina musikdrömmar på allvar. Jag börjar där och så får vi se vart det leder. Tror jag ska fortsätta gå på magkänsla precis så som jag gjorde när jag sökte till Ingesund, för det blev ju himla bra! 

Abdulfatha Hayathi studerar Svenska som andraspråk

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

Jag hörde att Ingesunds  folkhögskola är en bra skola och har trevliga lärare, där man får mycket hjälp. Jag och mina kompisar som läser på Ingesund trivs här. Jag lärde mig mycket och jag har fått bra kunskaper under de tre år som jag har läst på Ingesunds folkhögskolan.

Vad har kursen gett dig?

Jag fick mycket kunskaper av kurserna svenska, matematik, engelska, samhällskunskap

och natur och jag fick bra hjälp med de sakerna som jag behövde. Jag klarade

grundnivå och jag läser nu andra året på gymnasienivå.

Beskriv Ingesunds folkhögskola med tre ord:

Bra skola.

Trevliga lärare. 

Eleverna får mycket hjälp.

Vad har du för framtidsvisioner?

Min drömsyn är att läsa vidare och hitta ett bra jobb i framtiden.

Erik Wettergren studerar Allmän kurs 1-3

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

Jag sökte till Ingesunds folkhögskola för att få gymnasiebehörighet för att sedan läsa vidare till bantekniker.

Vad har kursen gett dig?

Kursen har gett mig rutiner, studieteknik och motivation för att klara av fortsatta studier.

Beskriv Ingesund med tre ord

Frihet under ansvar.

Vad har du för framtidsvisioner?

Utbilda mig till bantekniker för att kunna jobba med
järnväg underhållsarbete.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att välja folkhögskola?

Tveka inte! Skicka in en ansökan, du kommer inte ångra dig.

Moa Bonander studerar Singer-Songwriter

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

Jag fick direkt en bra känsla för skolan när jag läste om den och jag hade även tidigare hört mycket gott om den. När intervjuerna kom igång och jag fick prata med mina huvudlärare kände jag ännu starkare att det var på ingesund jag ville gå. Det kändes så tryggt och avslappnat. Jag gick nog tillslut mest på magkänslan och jag är så tacksam för allt det här året har gett mig.

Vad har kursen gett dig?

Kursen singer-songwriter har gett mig mer än vad jag kunnat ana. Inte nog med att jag utvecklats som låtskrivare och musiker, jag har även utvecklats personligen, som människa. Jag har börjat hitta mitt personliga uttryck och jag har fått en starkare självkänsla och självförtroende. Att gå på folkhögskola handlar lika mycket om bildning som utbildning. Ingesund är inte bara en skola som har givit mig utvecklade kunskaper inom musik och musicerande. Ingesund är en trygg, accepterande och inspirerande miljö att befinna sig i.

Beskriv Ingesund med tre ord

Trygghet, vänskap och personlig utveckling.

Vad har du för framtidsvisioner?

Min vision för framtiden är att fortsätta med mitt musicerande och utvecklas ännu mer. Att någon dag kunna jobba med musik är såklart något jag skulle vilja. Dock är det viktigaste för mig att bygga upp en vardag där min kreativitet blir prioriterad. Även om jag jobbar med något helt annat än musik, kommer jag alltid vara mån om att kreativiteten får ta plats i vardagen. Annars hade jag nog känt mig olycklig.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att välja folkhögskola?

Sök! Sök! Sök! Att gå på folkhögskola är fantastiskt och det är underbar miljö att befinna sig i. Jag skulle också verkligen rekommendera att man bor på internat. Man blir verkligen som en familj med de man bor ihop med och man kommer varandra nära väldigt fort. Det borde nästan vara obligatoriskt att gå ett år (minst) på folkhögskola!

David Svenske studerar Studioteknik

Varför sökte du till Ingesunds folkhögskola?

Jag sökte hit våren 2020 för att jag har hört att skolan har ett bra rykte och att mitt största intresse är musik. Flera personer har rekommenderat skolan. Det verkade kul att gå på en folkhögskola och bo på internat.

Jag sökte till kursen Ensemblespel vilket visade sig vara en mycket bra kurs som gett mig stora kunskaper. Vikten av att spela tillsammans med andra, arrangera om låtarna och samtidigt ha kul. Man fick också prova många olika instrument som man inte spelat förut samt sång. Jag kände också att kursen gav mig självförtroende att stå på scen och spela inför publik.

Att hålla på med musik på djupet ger mig glädje. Ytterligare en anledning till varför jag sökte hit är att det inte är någon press. Miljön på Ingesund är fantastisk. Efter 1 år med mycket distans så kände jag att jag ville få ut mer. Då sökte jag kursen Studioteknik våren 2021.

Vad har kursen gett dig?

Studioteknikkursen har gett mig väldigt stor och bred kunskap om inspelning, mixning och arrangering i många olika genrer. Att både bli inspelad och sitta framför ett mixerbord och spela in någon är också en bra erfarenhet jag tar med mig. Men också det berömda citatet: “Det beror på”. Något man får höra mycket och som också innefattar mycket av det vi gör om dagarna. Variationen mellan teoretiska och praktiska lektioner är också positiv. Att sitta i en studiolokal kräver mycket koncentration. Nu under våren ska Ensemblespel och Singer-Songwriter ut på en turnévecka där Studio får sköta ljud vilket är väldigt nyttigt och kul.

Ett enormt tack till alla lärare och personal på skolan som gör att dagarna blir fantastiskt roliga och lärorika. Tack vare er känner jag att jag har blivit stärkt personligen och också musikaliskt.

Beskriv Ingesund med tre ord.

Musik, Kaffe och Humor.

Vad har du för framtidsvisioner?

Jag och några killar på Ingesund startade ett rockband som heter Kickstiff hösten 2020. När skolan slutar är det jobb som gäller. På min lediga tid kommer jag att spela, repa och skriva mer ny musik med bandet.
På längre sikt skulle jag vilja leva på musiken. Hur som helst har vi roligt i bandet just nu. Det skulle också vara roligt att jobba med något inom musik i framtiden.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att välja folkhögskola?

Mitt tips är att söka in och testa på. Att gå på folkhögskola är det bästa valet jag har gjort i mitt liv. Efter 2 år här är det något av det roligaste jag har gjort. Jag har också fått chansen att lära känna människor från både Sverige och andra länder. Andra roliga saker jag har varit med om är att se uppträdanden i skolan, jamma, utbyta erfarenheter med andra musiker och bara få hålla på med det man älskar. Dessutom ligger Ingesunds Musikhögskola precis bredvid och samarbetet med dem är värdefullt.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?