Till startsidan
Start / Politik & demokrati / Dialog och inflytande / Ungas makt i Värmland

Ungas makt i Värmland

Ungas makt i Värmland är ett nytt och spännande initiativ inom Region Värmland. Unga regionutvecklare har i uppdrag att undersöka hur ungdomar kan få inflytande i frågor som är viktiga för dem.

Fyra ungdomar står på en klippa med utsträckta armar. De har solen i ryggen.

Ungas makt i Värmland är ett viktigt projekt som handlar om att riva hinder mellan unga och makten. Unga regionutvecklare ska undersöka hur och genom vilka arenor unga personer i Värmland ska få inflytande och makt i frågor som är viktiga för dem.

Sedan hösten 2023 har Region Värmland två unga regionutvecklare anställda. De arbetar några timmar per vecka med att undersöka hur och genom vilka arenor unga personer i Värmland ska få inflytande och makt i frågor som är viktiga för dem. Utifrån ungdomars perspektiv ska de unga regionutvecklarna också ta fram förslag på strategier för att göra inflytandet till verklighet.

Samtidigt får de anställda ungdomarna möjlighet till insyn i hur Region Värmlands organisation fungerar.

Region Värmlands unga regionutvecklare ordnar själva träffar med ungdomar på bland annat fritidsgårdar och skolor. De har workshoppar och deltar i evenemang som till exempel Barnrättsdagarna, Yrkes-SM och Region Värmlands folkhälsovecka.

De publicerar också inlägg på Facebook och Instagram.

I arbetet med Ungas makt i Värmland samverkar ungdomarna med Youth 2030 Movement.

Ungas makt i Värmland är det projektnamn som de unga regionutvecklarna själva valt. Arbetet handlar om att riva hinder mellan unga och makten.

Det finns flera sätt för unga att engagera sig och tycka till, men det är inte många som känner till det. Nu är det dags att unga får makten att skapa nya sätt för att vara delaktiga – sätt som passar unga och som inte är skapade av vuxna som tror sig veta hur unga kan bli delaktiga och involverade.

När unga får makt att delta i samhällsutvecklingen skapas en starkare och mer rättvis demokrati.

FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) är lag i Sverige. Lagen säger att barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet och att barn har rätt att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter.

Undersökningar visar dock att det är många ungdomar som inte känner sig delaktiga i samhället och inte tycker att vuxna bryr sig om vad de tycker.

Hot mot demokrati och hälsa

Att unga inte känner sig delaktiga och därför inte uttrycker sina åsikter är inte bara tråkigt för unga. Den som inte får gehör för sina åsikter kanske tröttnar på att engagera sig. Risken finns att det blir ett hot mot demokratin. Att inte bli lyssnad på kan också påverka hälsan negativt.

I stället för att passa in unga i vuxenstrukturer vill Region Värmland sluta vuxengissa, få mer kunskap om unga, involvera unga i processer som berör dem – och lyssna.

Ungas kraft, engagemang och idéer gör demokratin starkare och bättre och bidrar till god och jämlik hälsa.

För dig som är ung och vill veta mer

Våra unga regionutvecklare berättar mer på Facebook och Instagram. Om du vill vara med på en aktivitet eller har idéer för hur ungdomar kan få större inflytande når du de unga regionutvecklarna via Messenger och Meddelande.

Tillsammans jobbar vi mot ett ännu bättre Värmland!

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?