Till startsidan
Till startsidan

Dynor

Upphandlingen är gjord tillsammans med regionerna i 7-klövern.

Under varje grupp av dynor så finns en lathund med kort information om varje upphandlad dyna. För att få mer underlag för förskrivning bör man söka ytterligare information på leverantörens hemsida. 

Nytt är att det nu finns en vägledning i förskrivning under varje grupp.

Observera att alla storlekar och modeller inte är upplagda i Sesam, vid beställning av ej upplagda artiklar maila leverantörens art.nr. till Hjälpmedelsservice.

På grund av att leveranstiden enligt avtal är 5 dagar så finns tyvärr inte alla mått på upphandlade dynor med på avtal. Kontakta Hjälpmedelsservice vid frågor.

Garantitid 2 år.

Dynguide med beskrivning av det upphandlade dynsortimentet

Dynor för korttidssittande

Definition: Dynor som genom material fördelar tryck över sittytan.

Målgrupp: Personer som behöver mjukt sittande. Personer som sitter kortare stunder i rullstol till exempel i transporter.

Sortimentsöversikt Dynor för korttidssittande (pdf) Pdf, 35 kB.

Tryckfördelande dynor

Definition: Rullstolsdyna som genom form och eller material fördelar tryck över sittytan.

Målgrupp: Personer som är i behov av rullstol för sina förflyttningar men kan variera sitt sittande. Ingen eller låg risk för trycksår.

Tryckavlastande dynor

Definition: Rullstolsdyna som genom form och eller material ger tryckavlastning. Dynan är anatomiskt formad eller uppnår genom sitt material likvärdig funktion.

Målgrupp: Personer som är i stort behov av rullstol för sina förflyttningar och som har svårt att variera sittande. Personer som har eller riskerar att få trycksår.

Tryckavlastande och positionerande dynor

Definition: Rullstolsdyna som genom form, material eller individuell anpassning kompenserar eller korrigerar deformitet och eller kompenserar funktionsbortfall, samt fungerar tryckavlastande.

Målgrupp: Personer som är beroende av rullstol för sina förflyttningar och som har svårt att variera sittandet. Personer som har behov av individuell anpassning som kompenserar eller korrigerar deformiteter och/eller funktionsbortfall. Personer i riskzonen att få trycksår eller har utvecklat sår.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats