Till startsidan
Start / Kultur / Konst i regionens lokaler / Konsthall Spisrummet

Årets konstnärskap 2019: Eddie Westerberg

Utställningen pågick 21 februari till 22 april 2019.

Ditte Reijers, medarbetare på Konstenheten skrev ett brev:
"Jag minns dig mycket väl från det att jag var liten och var med min pappa Herman Reijers, kanske var det på Galleri Gripen vi träffade alla konstnärsfarbröderna och tanterna dock var tanterna inte så många som ni farbröder. Det har präglat mig, att jag träffade alla er konstnärer när jag var liten. Sen när jag blev äldre och valde att arbeta med konst själv har en del konstnärer gett ett djupare intryck på mig än andra. Du är en sådan konstnär som jag alltid beundrat och tyckt varit en av de mest spännande inom värmländsk konst."

Eddie Westerberg föddes 1928 i Stockholm och växte upp i Stockholm och Nynäshamn. Han studerade vid Isaac Grünewalds målarskola i Stockholm samt Académie Libre. Han började som formgivare och ägnade sig sedan åt det fria måleriet. På 1970-talet kom han tillsammans med sin fru Lola Westerberg, som även hon är konstnär, och deras tre barn till Värmland. De bodde under många år i Högboda men numer bor paret i Haga i Karlstad. När Konstenheten möter Eddie och Lola i deras hem rör sig samtalen över olika delar av ett konstnärsliv. Barndom där färger, penslar och annat material alltid fanns hemma i och med farfaderns och faderns arbeten som målare inom bland annat plankstrykning och dekorationsmålning. Uppväxtens landskap blir ett starkt och återkommande tema – kusten, vattnet, öarna och skogarna. Eddie beskriver ett arbetsliv som startade med teckning, formgivning och illustration och senare landade i konst.

I Konsthall Spisrummet på Centralsjukhuset i Karlstad visas delar av ett konstnärskap, utveckling, växling, skiftningar och spänningar.

Ett citat från vårt möte med Eddie i hans hem i december 2018:
"Ska man visa konst av en konstnär så ska det vara samma person som visar sig, inte bara bilder som visar sig utan personen ska ju komma fram ur det hela...... Jag vet inte alltid vad jag vill uttrycka, men när jag ser det så känner jag igen det, och då är det bra."

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?