Till startsidan
Start / Kultur / Konst i regionens lokaler / Konsthall Spisrummet

Sara Nilsson - Tillsammans

Sara Nilssons urval ur Region Värmlands konstsamling.

Sara Nilsson om utställningen

Region Värmland har en konstsamling på närmare 20 000 verk. Jag har blivit inbjuden att välja ut konstverk ur samlingen och göra en utställning i Konsthall Spisrummet. Att få kika in i samlingen har varit spännande och att få möta så många fina och omsorgsfullt gjorda konstverk har varit inspirerande. De flesta konstverken är utplacerade i verksamheter i länet men en del finns även magasinerade. Utmaningen har varit att hitta fram till konstverken i en så stor samling, att verkligen få syn på dem. Jag har navigerat i konstsamlingen genom att söka i dataregistret, leta bland arkivhyllor och lådhurtsar. 

Det första verket som fångade mitt intresse var en kolteckning som av en slump stod framställd i arkivet den dagen. Ett efter ett hittade jag verk som i sin tur ledde vidare till nästa. Jag har haft flera parallella tankar samtidig när jag valt ut konsten och följt min magkänsla. Konstverken som jag har valt ut känner jag har ett släktskap till mitt eget konstnärskap. Det är figurativa verk där naturen och porträttet står i centrum. Utställningen är ett personligt urval utifrån vad som fångat mitt intresse, det kan handla om motiv, en stämning, ett uttryck, en färgskala. Vissa verk har en mer finstämd ton och andra har en naivistisk glädje i en slags folk art-tradition.

Flertalet av de utvalda verken porträtterar människor. De är huvudpersonerna som driver berättelsen framåt. Ibland är de försjunkna i egna tankar, andra vänder sig bort, in i bilden eller in i rummet, ibland på de väg ut i landskapet. Jag har medvetet valt bort staden och det urbana. I stället lyfts naturen fram som färgrika landskap eller svartvita stiliserade naturskildringar. Ibland skymtas hemmet i bakgrunden och genom utställningen finns ett parallellt spår som handlar om föräldraskap, barn och relationer.

Spisrummet är byggt 1978 och originalinredning är gjord av Ove och Ulla Lindblom. Jag har valt ut textilkonst som harmoniserar med den tiden och lyfter fram tidsandan. Titel ”Tillsammans” är dels en blinkning till Lukas Moodyssons film med samma namn som skildrar ett kollektiv på 1970-talet. Titeln handlar om relationer och familjeband och ett slags gröna vågen-tänk om ”ett med naturen”. Men det handlar också om det samspel som konstverken ur samlingen tillsammans skapar när de hamnat i ett nytt sammanhang i konsthallen. I utställningen finns nyinköp av samtida konstnärer, några verk inlånade från verksamheter och några äldre ibland kanske bortglömda och magasinerade konstverk.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?