09 12 03 Flyttbara toalettstolar
Nivå:
2b
Förskrivare:
Leg.arbetsterapeut
Leg. fysioterapeut/ Leg. sjukgymnast
Målgrupp:
Hygien-/dusch-/toastol:
Personer med funktionsnedsättning som medför stora svårigheter att självständigt stå och gå till bad/toalettrum samt förflytta sig i bad/toalettrum.
Hygien-/dusch-/toastol med tippfunktion:
Personer med funktionsnedsättning som medför stora svårigheter att självständigt stå och gå till bad/toalettrum samt förflytta sig i bad/toalettrum. Dessutom har personerna svårigheter att bibehålla upprätt kroppställning i sittande.
Kriterier:
Aktivitetsbegränsning som innebär stora svårigheter att stå och gå till bad/toalettrum samt förflytta sig i bad/toalettrum. Omgivningsfaktorer som hindrar förflyttning i bad/toalettrum.
Mål med hjälpmedlet:
Möjliggöra förflyttning till/från dusch/toalett för att tvätta sig/sköta toalettbehov självständigt eller med hjälp av annan.
Förskrivning av flera:
Nej
Övrigt:
Avser flyttbara hygien-/dusch-/toastolar som både kan användas till toalett och i dusch.
___________________________________________________________________________________________
Råd i förskrivningsprocessen
Bedömning:
Förskrivning förutsätter att man först bedömt att vanlig duschpall inte fungerar. Väg in i bedömningen om det är aktuellt med tippfunktion eller inte.
Hygienstolen med tippfunktion används vid balanssvårigheter, felställningar, kontrakturer, ortostatiska problem, tonusförändringar.
Hygienstol finns även med vinkelställbar rygg samt med höj- och sänkbar funktion.
Om de manuella funktionerna inte uppfyller behovet finns hygienstol med el-funktion.
Utprovning:
Tänk på säkerhetsaspekterna. Instruera brukare/personal/anhörig och eventuell övrig personal om hur hjulen ska vara placerade för att minimera tipprisk. Instruera även om att fotplattor alltid ska användas för att undvika risk för urglidning samt för att undvika obehag och förhöjt tryck i sittandet.
Tänk på behov av tillräcklig frigång mellan hygienstolen och toalettstolen. Särskilt viktigt för manliga brukare, stor klämrisk.
Drivringar finns som tillbehör för brukare som klarar att självständigt flytta över till/från hygienstolen, men den blir ganska tung att köra själv.
Drivhjul med drivringar finns som tillbehör för brukare som klarar att självständigt framföra hygienstolen, dock bygger den i totalbredd och djup samt blir ganska tung att köra själv.
Uppföljning
Uppföljning ska göras inom lämpligt tidsintervall och med den regelbundenhet som krävs utifrån individens funktionsnedsättning, de omgivningsfaktorer som påverkar användandet av hjälpmedlet samt den riskanalys som gjorts i samband med förskrivning.