Till startsidan
Start / Kultur / Kulturutveckling / Dans / För dig som dansare

För dig som dansare

Vill du utveckla din dansgrupp, dig själv som dansare, koreograf eller pedagog? Vi kan bidra med inspiration, utbildning och vägledning.

Dansare på en scen.

Danskick

Har du ett dansrelaterat förslag på ett event, en kurs eller en festival som det vore en riktig kick att få ta del av som åskådare eller medverkande? Kontakta oss och berätta om varför, när och vart detta sker. 

Vi stöttar både enskilda och grupper. Vi tror att en "danskick" kan vara avgörande för framtida val i livet, så ta chansen och hör av dig till oss. Om din ansökan accepteras bekostar vi deltagande och hjälper till med de kringarrangemang som behövs. Välkommen att kontakta oss.

Tillbaka till listan över innehåll

Dansresidens

Residens i mindre kommuner erbjuder koreografer och danskonstnärer fördjupat arbete på en plats som inte är på hemmaplan. Det ger tid för fokuserat och fördjupat konstnärligt arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket.

Genom residens sprids danskonst till nya platser, skapar nya arbetstillfällen samt möten för både betraktare och danskonstnär i nya sammanhang. Residens kan se olika ut beroende på behov och förutsättningar.

Avdelningen för kulturutveckling arbetar med två dansresidensformer:

  • Produktionsinriktat dansresidens med fokus på barn och unga samt turné i länet.
  • Processinriktat dansresidens i samarbete med en eller flera kommuner där kommunen väljer fokusgrupp.

Ansökan

Ingen utlysning för närvarande.

Tillbaka till listan över innehåll

Drömsommarjobb för unga dansare

Drömsommarjobbet erbjuder dig som är ung en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet, som till exempel dansare.

Tillbaka till listan över innehåll

Låna dansutrustning

Hos oss kan du låna utrustning till din dansaktivitet. Följande finns att låna:

  • Scenpodier
  • Dansmattor
  • Ljudanläggning
  • Rekvisita
  • Kostym

Kontakta oss för mer information om utlåning.

Tillbaka till listan över innehåll

Mentorsprogram

Utveckla dig själv eller den konstnärliga dansen. Mentorsprogrammet är ett utvecklingsprojekt som ger en dansgrupp/danskonstnär/koreograf möjlighet till utveckling till stöd från en mentor.

Projektet riktar sig till dig som är professionell utövare inom danskonstområdet och som är verksam i Värmlands län. Mentor väljs ut och matchas med utvalda deltagares behov för bästa stöd och utveckling.

Mentorsprogrammets upplägg

Två träffar per månad, totalt sex träffar.

Ansökan

Ingen utlysning för närvarande.

Tillbaka till listan över innehåll

Träning för dansverksamma

Träning för dansverksamma är till för dig som vill utveckla din dans, hålla igång kroppen och träffa andra dansare i Värmland. Träningen planeras och arrangeras i huvudsak av Region Värmland, men hålls av dansverksamma från hela länet.

Klasserna är öppna för alla som är yrkesverksamma danspedagoger, dansare och koreografer (även timlärare). Deltagare ansvarar själv för sina personförsäkringar.

Träningstillfällen

Tid: Tisdagar klockan 10.00-11.30.
Plats: Karlstad, Västra Torggatan 16, UNO.
Tänk på att undantag kan förekomma.

Är du intresserad av att hålla i en klass? Kontakta linda.lofgren@regionvarmland.se.

Samverkan med Örebro

Genom samverkan mellan Region Värmland och Dans i Örebro län, har ni som dansverksamma möjlighet att ta klasser i grannregionen.

Tillbaka till listan över innehåll

Tävlingen Skapa dans

Skapa dans är en koreografitävling för unga dansare mellan 14-22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra ett eget dansskapande hos amatörer samt visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

Alla deltagare blir bedömda av en jury som består av minst tre danspersonligheter. De bedömer varje koreografiskt stycke utifrån gemensamma bedömningskriterier. Skapa Dans är mer än en tävling, det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse.

Regiontävling i Värmlands län arrangeras av Region Värmland i samarbete med Wermland Opera. 

Läs mer om tävlingen och anmäl dig till Skapa dans 2022.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?