Start / Kultur / Kulturutveckling / Läs- och litteraturfrämjande / Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Syftet med stipendiet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

Stipendiet kan ges till både skön- och facklitteratur. En jury utser pristagarna.

Stipendiater 2021

Region Värmlands litteraturstipendium 2021 delas mellan fyra verk och fem författare.

Författare och motiveringar

Jakob Lind tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Morfars pistol. Under hela författaren Jakob Linds barn- och ungdom fanns hans morfars pistol hemma hos hans mormor på Gärdet i Stockholm. När mormor dog fick Jakob ärva pistolen. Men vem var egentligen morfar och vad gjorde han i Finland under inbördeskriget 1918? Under mer än 20 år gör författaren research till denna bok som är hans debut. Morfars pistol är en oavbrutet välskriven, intressant, spännande och underhållande läsning.

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Kornas planet - om jordens och mångfaldens beskyddare. En bred skildring av kons och människans samarbete i 11 000 år, där kon gått från att vara följeslagare och samhällsbyggare till att bli hårt arbetande industriarbetare. I dag framställs hon ibland som ett hot men författarna ser henne snarare som ett offer för kommersialiseringen av vår mat.

Ninni Schulman tilldelas Region Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Flickebarn nr 291. Den självbiografiska berättelsen handlar om hur hon föds med en ryggskada som hotar att kväva henne. Därför tvingas hon som barn bo på sjukhus långa perioder. I romanen rekapitulerar hon sin barndom och uppväxt med fixeringen i gips, blickarna och utanförskapet. Den visar på det mörker som också ryms inom den framgångsrika deckarförfattaren. En självutlämnande, hudlös och stark skildring.

Ett ovärderligt bidrag till historien. Malin Edgren bevarar och förevigar hundra värmländska röster i spåren av vår tids globala fenomen, Coronapandemin. Hon tilldelas därför Värmlands litteraturstipendium 2021 för sin bok Hundra röster om Corona.

Tidigare stipendiater

 • 2020 delades stipendiet mellan Claes Åkerblom för boken Seffle möbelfabrik - String-Seffle och Jan Olov Nilsson för hans senaste bok Första Amerikafebern.
 • 2019 delades stipendiet mellan Helena Lundgren Landin för boken "Lustenbåtarna på Klarälven" med en skildring av flottningen på Klarälven under århundradena och Marit Kapla för boken "Osebol", som senare även fick Augustpriset. I boken berättar de boende i Osebol om livet förr och nu i en avfolkningsbygd i norra Värmland. 
 • 2018 gick stipendiet till Olle Holmlöv för "Djuröga" och Lena Carlsson för "Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan »två ensamma fruntimmer« på resa med kamera".
 • 2017 gick stipendiet till John Eriksson för "Idrott i nordvärmland" och Hanna Hellquist för "En tryckare på Blue Moon Bar".
 • 2016 gick stipendiet till Maja Hjertzell för hennes ungdomsroman "Vad gör man inte" och Magnus Hynell för boken "Värmland längesen: jägarstenåldern".
 • 2015 gick stipendiet till Erik Bergqvist för hans diktsamling "Inte är vind" och Maria Westerberg, mer känd som Vildhjärta, för boken "Hjärtklappning".
 • 2014 gick stipendiet till Lena Sewall för "En bit Racken" och Ismael Ataria för "Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan".
 • 2013 gick stipendiet till Enel Melberg, för "Separator", och Lars Andersson för "De levandes land".
 • 2012 gick stipendiet till Valter Berg för "Svartrockarnas kamp" som delade det med Peter Olausson för "Ljus över Värmland".
 • 2011 delades stipendiet mellan Sven Smedberg och Torbjörn Sjöqvist. Smedberg får stipendiet för tre böcker: en diktsamling, "Strandbarnet", och två fackböcker, "Zetterquist – en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten" och "Klässbols linneväveri – att väva sin historia".
 • 2010 delades stipendiet av Mia Skäringer, som fick stipendiet för sin debutbok "Dyngkåt och hur helig som helst", och Malin Biller som belönades för serieromanen "Om någon vrålar i skogen".
 • 2009 delades stipendiet av två författare: Anders Brokvist (mer känd under pseudonymen Ismael Ataria), som fick stipendiet för diktsamlingen "Allt jag vill för dig, ingen annan" och David Liljemark, som belönades för serieboken "Boltzius".
 • 2008 tilldelades fem verk stipendiet; "Amish", en roman av Erik Bengtson, "Idrott i Nordvärmland", fackbok av John Eriksson, "Picasso valde också Kristinehamn", roman av Marcus Grahn, "Stefan Johansson: Bara tiden och livet förslog", konstnärsbiografi av Stefan Hammenbeck samt "Åh, vad ni ska sakna mig", barnbok av Anita Forsnäsgård (text) och Anders Palmgren (teckningar).

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen