Till startsidan
Till startsidan

Hälsokontrakt

Hur kan vi minska sjukfrånvaro? Förändrade arbetsuppgifter? Mer personal? Ökad trivsel? Nya rutiner eller kanske tydligare ledarskap? Istället för att börja med lösningen bestämde vi oss för att med hjälp av tjänstedesign identifiera orsaker till ohälsa och sjukfrånvaro.

På Försäkringskassan var vi i starten av projektet ute i verksamheten och observerade, samtalade med medarbetare, samlade in enkäter, genomförde intervjuer och anordnade workshops.

Trötthet, nedstämdhet och oro

Vi kunde tidigt se ett tydligt samband mellan medarbetares fysiska aktivitet och deras upplevda hälsa. De medarbetare som uppgav att de hade svårt att få till en fysisk aktivitet i sin vardag upplevde ofta trötthet, nedstämdhet och oro. Medan medarbetare som regelbundet tränade istället upplevde mer energi och mindre stress.

Nedan följer några citat från våra intervjuer.

”Jag blir stressad när jag måste vabba. Då ser jag till att jobba på kvällen för att försöka hinna ikapp. Återhämtning saknar jag helt, jag är nästan alltid trött.”

”Jag trivs på mitt arbete, men saknar återhämtning. Det går i ett hela tiden. Efter arbetsdagen är jag helt slut och orkar ingenting.”

”Jag skulle vilja börja prioritera mig själv och min hälsa. Det är jag inte så bra på idag.”

Vi startade Hälsokontraktet

Hälsokontraktet är ett försök för att se om återkommande fysisk aktivitet kunde göra skillnad för medarbetares välmående. Vi lät sex personer från olika team delta i utmaningen. Medarbetarna hade själva lämnat intresseanmälan till att delta i testet.

Gemensamt för deltagarna var utgångsläget. De hade hittills haft svårt att få till en regelbunden fysisk aktivitet i sina liv.

Det enda som krävdes av deltagarna var en egen vilja till förändring och att dela med sig av sin upplevelse, både positivt och negativt.

Aktivitetsklocka, tre friskvårdstimmar och personlig tränare

”Den som sätter sig in i forskningen kommer att slås av att utväxlingen för både barn och vuxna blir störst av att gå från att göra ingenting till att göra lite, till exempel att börja cykla till jobbet eller gå till skolan.”

Citat ur Depphjärnan av Anders Hansen.

Startskottet för Hälsokontraktet bestod av inspiration och kunskap i form av seminarier där bland andra Anders Hansen (läkare, psykiatriker och författare) gav förståelse för hur hjärnan och rörelse samspelar.

Varje deltagare erbjöds en aktivitetsklocka för att löpande samla data om sin sömn, rörelse och puls. Utöver utrustningen fick deltagarna tre friskvårdstimmar i veckan att lägga på valfri fysisk aktivitet. De erbjöds även kontakt med en personlig tränare för coachning, stöd och peppande samtal genom hela perioden. De erbjöds även medlemskap i en sluten facebook-grupp där de medverkande kunde dela med sig, ställa frågor, peppa varandra och reflektera.

Mer energi och ork, men inte förlorad produktion

Resultatet var väldigt positivt. Samtliga deltagare uppgav efter tre månader att de kunde känna av positiva resultat i form av mer energi och ork, både på och utanför arbetet. Deltagarnas chefer konstaterade även att medarbetarna inte hanterat en mindre arbetsmängd än vanlig under dessa tre månader. Trots tre friskvårdstimmar i veckan hade de inte förlorat något i produktion, bara vunnit i hälsa. Vilket stämmer väl överens med den forskning Anders Hansen berättar om. Vid fysisk aktivitet och rörelse ger det ökad energi och hälsa, vi mår bättre och vi blir mer kreativa och fokuserade.

Mer information och inspiration kring våra Hälsokontrakt finner du i denna film.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats