Till startsidan
Start /Jobb, utbildning & forskning /Klinisk utbildning och praktik /Undersköterska /Här får morgondagens undersköterskor praktisk erfarenhet

Här får morgondagens undersköterskor praktisk erfarenhet

Varje år praktiserar 120 blivande undersköterskor på Region Värmland. Det involverar många handledare. En av dem är Baraka Kiwera som själv var praktikant för några år sedan. På samma avdelning där han jobbar i dag.
– Det är roligt att lära ut och det ger mig mycket tillbaka, inte minst självförtroende, säger han.

Undersköterska och patient bäddar säng.

På ortopedavdelning 3 och 4 på Centralsjukhuset i Karlstad ska undersköterskan Baraka Kiwera snart gå av sitt pass, precis som praktikanten Hannes Ternström.
– Jag gillar att det händer så mycket hela tiden, att det är intensivt. Det är tre veckor kvar av praktiken men jag känner redan att jag har kommit in i rutinerna, säger han och sneglar mot sin handledare.
– Vissa har lättare att lära än andra, svarar Baraka Kiwera kvickt och hjärtligt. 

Det är roligt att lära ut

Baraka är inte bara handledare utan även huvudhandledare. Det innebär att han ansvarar för att matcha praktikanter med handledare på avdelningen, schemaläggning och introduktion. Praktikanterna kommer ofta i par, ingår i team med flera olika kompetenser och handleds av två undersköterskor, som delar på ansvaret varannan vecka. Den här veckan är Baraka Kiwera själv handledare.
– Det är roligt att lära ut och det ger mig mycket tillbaka, inte minst självförtroende. Jag får tid att reflektera över mitt yrke och vässa mina pedagogiska sidor, säger han. Vem vet, i framtiden kanske jag utbildar mig till vårdlärare? Men inte nu, jag trivs alldeles för bra!

För sju år sedan gjorde Baraka Kiwera sin praktik här på ortopedavdelning 3 och 4. När den fem veckor långa praktikperioden var över fick han frågan om han ville sommarjobba. På den vägen är det och i dag har han fast anställning.

Praktik är avgörande

Mikael Jern, APL-samordnare på utbildningscentrum, menar att praktik, eller arbetsplatsförlagt lärande som det egentligen heter, är en bra rekryteringsbas som bara blir viktigare och viktigare. Inom några år förväntas en stor grupp undersköterskor gå i pension.
– Praktik är avgörande för att eleven ska bli väl förberedd inför arbetslivet. Det är till och med ett krav. Därför känns det superbra att vi har så många handledare som alla gör ett fantastiskt jobb, säger han.

Fakta

Region Värmland tar emot cirka 120 undersköterskeelever varje termin för praktik, eller arbetsplatsförlagt lärande (APL), som det heter. Praktiken erbjuds på något av våra tre sjukhus och närvårdsavdelningarna i Kristinehamn och Säffle. Och ibland på vårdcentral. Eleverna kommer från både gymnasie- och vuxenutbildningar, men kravet är att de ska ingå Vård- och omsorgscollage. Varje termin pågår tre praktikperioder om fem veckor vardera.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?