Till startsidan
Start / Om regionen / Om Region Värmland / Så påverkas du som patient av Vårdförbundets strejk / Konflikten mellan Vårdförbundet och SKR och Sobona

Konflikten mellan Vårdförbundet och SKR och Sobona

Fredagen den 28 juni kom SKR, Sobona och Vårdförbundet överens om ett nytt avtal, och konflikten som pågått i två månader är därmed över.

Konflikten är över – parterna är överens om ett nytt avtal

Läs pressmedelandet här

Avtalsrörelsen 2024 har inte landat i ett avtal mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. En av frågorna där de inte är överens är Vårdförbundets yrkan om arbetstidsförkortning.

Vårdförbundets yrkande innebär en arbetstidsförkortning på tre timmar i veckan för medarbetare i kommuner och regioner som har kontaktyrken. Yrkandet skulle medföra att en stor del av Region Värmlands medarbetare skulle arbeta 32 timmar i veckan. Det skulle kosta 36 miljarder kronor och kräva att det rekryteras 62 000 fler anställda nationellt.

Cirka 63 000 medlemmar runt om i landet i följande yrkesgrupper inom Vårdförbundets avtalsområde omfattas av konflikten:

  • Barnmorskor
  • Biomedicinska analytiker
  • Röntgensjuksköterskor
  • Sjuksköterskor
  • Specialistsjuksköterskor

Blockader

Den 25 april trädde Vårdförbundets åtgärder övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad i kraft.

Den 4 juni hävdes nyanställningsblockaden. Det medför att Region Värmland nu kan anställa nyutexaminerade sjuksköterskor som sommarvikarier.

Strejk och strejkvarsel

Vårdförbundet strejkar från den 4 juni i Region Skåne, Region Stockholm, Region Västerbotten, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen.

Den 28 maj utökade Vårdförbundet strejkvarslet till att omfatta också Region Värmland.

De arbetsplatser inom Region Värmland som omfattas är:

  • Uppvakningsavdelning Sjukhuset Torsby
  • Endoskopimottagningen Sjukhuset Arvika.

Den 11 juni kl. 11 utlöstes strejken för Region Värmland.

Påverkan på vår verksamhet

Alla verksamheter inom hälso- och sjukvården påverkas av konflikten. Det kan till exempel handla om svårigheter att bemanna vårdplatser inom dygnet-runt-verksamheter.

För arbetsgivaren är patientsäkerheten prioriterad. Ingen patient får riskera att komma till skada på grund av konflikten.

Påverkas jag som patient?

Under strejken så kommer de flesta patienter inte att påverkas och du kan söka vård som vanligt. Det kan däremot hända att planerade undersökningar eller operationer ställs in.

Om du har ett inbokat besök ska du utgå från att det blir av. Du kommer att bli kontaktad om ditt besök påverkas.

Mer information om hur du påverkas som patient finns här.

Löneförmåner och sjukersättning under strejk

Arbetstagare som deltar i strejk har inte rätt till några avlöningsförmåner. Vad som är avlöningsförmåner framgår av § 15 i Allmänna bestämmelser (AB). Kortfattat rör det sig om lön, semesterlön, semesterersättning och lön under ledighet samt kompensation för fyllnadstids- och övertidsarbete, tillägg för obekväm arbetstid, jour- och beredskapsersättning, tillägg vid förskjuten arbetstid samt färdtidsersättning. Den som är medlem i fackförbundet som är i konflikt kan eventuellt få strejkersättning från sitt fackförbund. Den som inte är medlem i facket och väljer att delta i konflikten får ingen ersättning från varken facket eller arbetsgivaren.

Frånvaro på grund av strejk är inte semesterlönegrundande enligt semesterlagen.

Vad som gäller vid sjuklön under strejk finns beskrivet på SKR:s webbplats: Vad händer med sjuklön för en arbetstagare som är i strejk?

Om skyddsarbete

Med anledning av den pågående konflikten får regionen frågor om skyddsarbete och vad det innebär. I konflikten med Vårdförbundet är skyddsarbete något som arbetsgivaren använder för att inte riskera patientsäkerheten.

Region Värmlands förhållningssätt är att verksamheten ska hållas i gång så långt det är möjligt. Inga patienter får komma till skada eller riskera att komma till skada. Skyddsarbete ska användas restriktivt och regleras i särskilt avtal mellan parterna.

Regionens förutsättningar så här långt in i konflikten:

  • Inga undantag: Inga verksamheter är förhandlade till att undantas från blockaden.
  • Inga hyrsjuksköterskor: I regionen finns inga hyrsjuksköterskor vilka skulle kunnat vara en möjlighet för arbetsgivaren att använda i stället för att beordra skyddsarbete. Det är i grunden en bra sak att vi inte har hyrsjuksköterskor – det är mer patientsäkert, det ger bättre kontinuitet och det är bättre hushållning med medborgarnas skattepengar att använda egen personal. I den här konflikten får avsaknaden av hyrpersonal till konsekvens att skyddsarbete används eftersom inga nya anställningar får göras.

Cirka hälften av regionens beordrade skyddsarbeten rör ambulanssjukvården. Ambulanssjukvårdens förutsättningar:

  • Inga undantag hittills till exempel om prioriteringsgrad av larm. Alla typer av larm ska hanteras.
  • Ingen möjlighet till att avlösa personal under pågående uppdrag inom ambulanssjukvården. I konflikten får det till konsekvens att många, korta skyddsarbeten beordras för att det är viktigast att ingen patient kommer till skada eller riskerar att komma till skada.
  • Det går inte att styra när uppdragen kommer och hur lång tid de kommer att ta. Kommer ett akut larm är det för medarbetare i tjänst att åka i väg.

Hur ser det ut för sjuksköterskor i Region Värmland?

Så här ser det ut för sjuksköterskor, den största gruppen av Vårdförbundets medlemmar i Region Värmland.

Veckoarbetstidsmått

40 timmar för medarbetare som inte arbetar helgdagar.
38,25 timmar för medarbetare som schemaläggs både vardagar och helgdagar.

Veckoarbetstiden reduceras ytterligare när nattjänstgöring ingår:

  • 10 procent natt = 36 timmar och 20 minuter
  • 30 procent natt = 34 timmar och 20 minuter
  • Enbart natt = 34 timmar och 20 minuter

Medellön

38 004 kronor (april 2024)

Övertid eller fyllnadstid

Under 2023 fanns det i genomsnitt 2 577 tillsvidare- och visstidsanställda sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Cirka 60 procent av dessa arbetade inte övertid eller fyllnadstid. Av de som arbetade övertid/fyllnadstid var det vanligast att arbeta motsvarande knappt ett arbetspass i månaden.

Av all arbetad tid för sjuksköterskor var 3,2 procent övertid eller fyllnadstid.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?