Till startsidan
Start / Utveckling & tillväxt / Hämta material / Rapportserien / Norge – Sveriges viktigaste grannland

Norge – Sveriges viktigaste grannland

Norge är Sveriges viktigaste grannland. För Sverige, som är ett av världens mest exportberoende länder, är Norge den största exportmarknaden.

Dessutom har den norska arbetsmarknaden stor betydelse för sysselsättningen i Sverige. 2012 hade över 27 000 svenskar sin huvudsakliga sysselsättning i Norge vilket genererade över 10 miljarder kronor i lönesummor.

I relationen mellan Sverige och Norge spelar Värmland en viktig roll. Värmland står för 20 procent av arbetspendlingen till Norge och är det län som har störst andel sysselsatta över den norska gränsen. I Värmland har det också etablerats en omfattande och växande gränshandel som omsatte 3,3 miljarder norska kronor under 2014.

2012 tog Region Värmland fram en rapport (Relationen Sverige Norge och Värmlands roll) som visade på Norges betydelse för den svenska och värmländska ekonomin samt brister i den officiella sysselsättningsstatistiken. Denna rapport är en uppföljning av den tidigare rapporten men lyfter även fram ytterligare områden såsom norska företag och norska turister i Sverige.

Ladda ner:

Rapport 17: Norge Sveriges viktigaste grannland (pdf) Pdf, 9 MB.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?