Arbetsgrupper med bred expertis
En viktig del i projektet Elkraft Värmland är de arbetsgrupper som ska studera, analysera och utvärdera inom flera olika områden.
![Klarälven ringlar sig genom landskapet. Bergen reser sig på båda sidor om älven.](/images/200.6dffd2119245bb8afa4a39/1728043502756/Klar%C3%A4lvdalen%20n%C3%A4rmre.jpg)
I projektet Elkraft Värmland finns flera arbetsgrupper som arbetar för ett robust energisystem i Värmland.
Projektet Elkraft Värmland kommer att genomföra flera studier anpassade efter den värmländska energisituationen. Kunskapen från studierna ska spridas vidare till offentliga och privata aktörer och hjälpa dem att fatta beslut som gynnar det värmländska elnätet.
Olika fokus i arbetsgrupperna
Flera arbetsgrupper bildas genom projektet. Respektive arbetsgrupp tar fram riktning för arbetet i sin grupp och kommer fram till vilka studier som bör göras.
Arbetsgrupperna har följande fokus:
- Effektprognoser
- Energilager
- Energiscenarier – simulering
- Energisystemanalys
- Smart styrning av elnät
Läs om de olika arbetsgrupperna
Effektprognoser
I denna arbetsgrupp deltar nätägare.
Målet med arbetet är att ta fram ett digitalt verktyg för att skapa kartbaserat dataunderlag (GIS). Det ska ge en bild av var i länet olika behov, effekter och problem med eltillgång kan uppstå.
Här skapas prognoser för både utökad konsumtion och utökad elkraftsproduktion. Det kan ge en bild som underlättar i arbetet med regional utveckling och strukturomvandling, omställning inom industri och transport samt utveckling i bostadssektorn.
Att koppla ett prognosverktyg till projektet underlättar för målgruppen att kunna få specialanpassade analyser.
Energilager
Arbetsgruppen utvärderar hur allmänorienteringen, potentialen och behovet ser ut i Värmland för energilagring via till exempel batterier, vätgas och pumpkraft.
Energilager kan bidra till att minska sårbarheten i energiförsörjningen och därmed bidra till ett smartare och mer flexibelt energisystem. Det kan skapa förutsättningar för elkonsumenter att utveckla sin verksamhet och inte behöva stänga av vissa processer.
Energiscenarier – simulering
Här studeras simulerande effekter och frigjord kapacitet i nätet i olika tänkbara scenarier. Det kan till exempel handla om vad som händer om det inte finns någon kapacitet eller effekt i vissa geografiska områden.
Simuleringarna kan visa på positiva och negativa effekter. Det kan användas vid beslut och i informationssyfte till medverkande aktörer.
Om det finns en tydligare bild av läget kan det skapa motivation för till exempel utbyggnad av elproduktion eller hur man på annat sätt kan stärka energisystemet. Kan man visa på olika effekter vid olika scenarier blir det lättare att få en helhetsbild av problemen som finns i nuvarande elnät.
Energisystemanalys
Arbetsgruppen ska beskriva dagens resurseffektivitet, översiktligt kartlägga potential till ytterligare förbättringar, samt kvantifiera nyttan för elsystemet.
Ur ett energisystemperspektiv interagerar elsystemet bland annat med uppvärmning, kyla, transporter, industriella processer och bränslen. Denna interaktion är mycket viktig ur ett resurshushållningsperspektiv då restströmmar kan nyttjas på ett effektivt sätt och därmed undvika användning av el där det inte är nödvändigt.
Alla energislag har en plats i energisystemet med en varierande grad av möjligheter att styra och lagra energi. Att se potentialen i varje energisystem kan vara till fördel för det överbelastade elnätet.
Gruppen ska beskriva dagens resurseffektivitet, översiktligt kartlägga potential till ytterligare förbättringar samt kvantifiera nyttan för elsystemet. Denna aktivitet ska kunna kopplas samman med både prognos och energiscenarion för att stärka målgruppens möjligheter att möta morgondagens energisystem.
Smart styrning av elnät
Arbetsgruppen tittar på vilka olika studier och underlagsberäkningar som behöver göras.
Det kan till exempel handla om:
- Vilka effekter ett införandet av dynamiska elabonnemang kan få.
- Hur elproducenter kan bidra vid effektbrister i nätet.
Att utreda och bidra till att nya metoder får ett mer dynamiskt nyttjande av eleffekt leder fram emot ett smartare energisystem.
Vill du delta i en arbetsgrupp?
Vill du vara med och arbeta för ett robust energisystem?
Anmäl ditt intresse för att delta i Elkraft Värmlands arbetsgrupper.
Om att delta i en arbetsgrupp
Vem kan delta i en arbetsgrupp?
Om du har intresse för hur energisystemet fungerar idag och hur det kan utvecklas – då är du välkommen att lämna en intresseanmälan för att delta i en eller flera av projektets arbetsgrupper.
Det viktigaste är ditt engagemang och att du kan bidra med inspel och idéer. Har du dessutom stor kunskap inom energiområdet är du välkommen att dela med dig av den.
Antalet deltagare i grupperna är begränsat. Inför starten av arbetsgrupperna ser projektgruppen över hur väl de intresserade passar i de olika grupperna. Grupperna tas ut utifrån ett mångfaldsperspektiv så att vi bland annat får med rätt kunskap, intresse och engagemang.
Vad ska vi göra?
Alla gruppers arbete ska bidra till en smidig övergång till smarta energisystem, som ska ge flexibel och hållbar energi i Värmland. Varje grupp har ett eget fokus och diskuterar inom det området.
Samtal i arbetsgruppen får bestämma vilken riktning arbetet ska ta, vilka behov och användningsområden som finns och vilka studier som bör göras.
I alla grupper deltar en expert som projektet har avtal med. Du som deltagare förbinder dig inte att jobba mellan mötena, det gör experten.
Hur ofta ska vi ses?
Projektgrupperna kommer att starta under våren 2025 och vi räknar med att ha ett möte per grupp innan sommaren. Sedan vill vi ha två möten per termin under 2025 och 2026. Ibland ses vi digitalt, ibland fysiskt.