Till startsidan

Anton Sten, Torsby bibliotek

Anton Sten är dokumentärfilmare och musikproducent. Under våren 2024 vistas han på Torsby bibliotek för att utforska och dokumentera historier kring bokbussen.

Anton Sten bor i Stockholm och har rötter i Torsby. Under våren 2024 samarbetar han med Torsby bibliotek för att utforska och dokumentera historier kring bokbussen. Att belysa dess betydelse för lokalsamhället. Genom att samla berättelser från låntagarna, siktar Anton på att visa hur bokbussen främjar läsning och samhörighet i området.


Reflektioner om vistelsen på Torsby bibliotek

Under vistelsen vill Anton fokusera på att intervjua låntagare och samla material som speglar bokbussens värde. Syftet med projektet är att visa hur bokbussen stärker gemenskapen genom att göra böcker tillgängliga och uppmuntra till läsning hos både unga och äldre. Anton hoppas att detta arbete i Torsby kommer att belysa den avgörande roll som kulturella initiativ som bokbussen spelar för att hålla samhällen levande och förenade.

På Torsby bibliotek kommer Anton att tillbringa flera veckor för att samla in berättelser från de människor som bokbussen berört. Han strävar efter att skildra hur denna rullande kulturskatt bidrar till att samla människor kring gemensamma upplevelser av läsning och lärande.

Om Antons skapande verksamhet

Antons drivkraft för samarbete och delande av kreativa processer inom dokumentärfilm tog sin början på Berklee College of Music med radioprojektet “BIRN Global - Sound of Diversity.” Där reste han genom USA för att dokumentera dikter, musikframföranden och mänskliga möten från Boston till San Francisco.

Anton betraktar dokumentärfilm som ett medium som förenar människor genom att väva samman drömmar och konstens förmåga att överbrygga kulturella barriärer. Hans senaste projekt, en dokumentärfilm om konstnären Albin Liljestrands resa, porträtterar en pilgrimsfärd från Ransby till Paris, berikad med konst, poesi och musik av Albin och hans morfar Gunnar Svensson. För Anton är målet med hans konst inte bara att berätta historier. Han strävar efter att skapa en känsla av tillhörighet och förståelse, att utforska en potential inom det poetiska, och att visa att musik och film inte enbart är underhållning. De är ett medel för oss att djupare förstå oss själva och varandra.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?