Biobankslagen
Biobankslagen reglerar hur prov får sparas och användas.
Lagen är till för att skydda provgivarens integritet vid insamling, lagring och användning av dessa prov. Lagen ska samtidigt verka för att tillgodose att den medicinska forskningen får tillgång till provmaterial för utveckling av vården.
Vad innebär biobankslagen?
Syftet med biobankslagen är att reglera hur identifierbart humanbiologiskt material (prov), med respekt för den enskilda människans integritet, ska få samlas in, bevaras och användas för vissa ändamål.
Mer om biobankslagen (biobanksverige.se)
Biobanksansökan om kliniska prövningar av läkemedel
Det finns två sätt att skicka in en biobanksansökan som är kopplad till klinisk läkemedelsprövning. Tillvägaggånssätt avgörs av vilken lagstiftning ansökan om klinisk prövning ska följa.
- Ansökan via CTIS:
Skicka in biobanksansökan till kliniskaprovningar@biobanksverige.se samtidigt som ansökan om klinisk prövning laddas upp i CTIS.
Mer information och blanketter (biobanksverige.se) - Ansökan inte via CTIS:
Skicka in biobanksansökan till aktuellt Regionalt biobank centrum (RBC) eller biobank på samma sätt som gjorts tidigare. Detta görs om separata ansökningar har gjorts till Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten (det vill säga inte laddats upp i CTIS). Använd samma blanketter som tidigare använts.
Se forskningsguide för mer information (biobanksverige.se)