Till startsidan

Sveriges nationella minoriteter

Alla barn ska få känna stolthet och glädje över sitt språk och sin kultur. För att nå dit har Förundran - Bokstart i Värmland tagit fram ett koncept som består av två delar. Den ena delen är en kortare fortbildning och den andra är en språk- och kulturväska. Detta för att skapa en likvärdighet för alla förskolor i hela Värmland.

Sveriges nationella minoriteter

Fortbildning

Fortbildningen utgår från förskolans läroplan och är ett stöd för att nå målen där. Den består av en befintlig utbildning på minoritet.se och en filmad podd där Ulla-Maija Pesola, författare till boken Nationella minoriteter: Språk och kultur i förskolan, och Petra Petersen, doktor i pedagogik och lektor i förskoledidaktik på Stockholms universitet, samtalar om förskolans uppdrag kring de nationella minoriteterna. Den filmade podden är framtagen tillsammans med Region Gävleborg, Region Halland och Region Östergötland med ekonomiskt stöd från Kulturrådet.

Ta del av fortbildningen innan ni börjar arbeta med språk- och kulturväskan tillsammans med barnen.

Grundutbildning i minoritetslagstiftningen på minoritet.se

Att främja de nationella minoriteternas språk och kultur - med Ulla-Maija Pesola och Petra Petersen. Podden är möjlig att ladda ned och vi rekommenderar att ni använder den offline.

Språk- och kulturväska

Väskan innehåller till största del bilderböcker att använda i undervisningen. Dessa bilderböcker representerar Sveriges nationella minoriteter. Flera av böckerna utspelar sig i en viss miljö men kan representera flera kulturer. Högläsningen tillsammans med barnen öppnar upp för samtal och reflektion och ger möjligheter för vidare utforskning genom olika uttrycksformer. Att använda konst, musik, drama, dans och berättande för att närma sig en annan kultur är enormt kraftfullt. I väskan finns även faktaböcker, foldrar och en handledning för pedagoger i förskolan.

Studiehandledning (pdf) Pdf, 926 kB.

Språk- och kulturväskorna har vi fördelat ut till alla kommuner i Värmland. Varje kommun ansvarar för att väskorna används på förskolorna utifrån den egna kommunens förutsättningar.

Arbetet med Sveriges nationella minoriteter är något som ska vävas in i det ordinarie språkarbetet tillsammans med barnen på förskolan. Med ett nyfiket och utforskande sätt når vi målet att alla barn ska känna glädje och stolthet över sitt språk och sin kultur.

Kontaktinformation

Vid frågor kontakta projektledare annica.hagelarvidsson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?