Till startsidan

Den kreativa språkresan

Den kreativa språkresan är ett språkfrämjande jämlikhetsarbete med syfte att förstärka och utveckla läs- och berättarupplevelser för och med barn tidigt i livet.

Om Den kreativa språkresan

Med fokus på bilderbokens möjligheter vill vi på ett lekfullt sätt stimulera barns fantasi och litteracitetsutveckling samt ge barnen en positiv upplevelse av böcker och läsning. Varje år utser en arbetsgrupp, bestående av barnbibliotekarier, pedagoger och barn, årets bilderbok som förskolor och bibliotek utgår från och arbetar med under året.

Utifrån pedagogernas och barnbibliotekariernas kompetens och idéer, samt barnens fantasi och lekfullhet kan sen Den kreativa språkresan starta! Här hittar alla sina egna arbetssätt för att levandegöra bilderboken. Med hjälp av kreativitet och lekpedagogik kan resan göras både magisk, rolig och lärorik för barnen.

Professionsövergripande samarbete

Arbetet genomförs som ett professionsövergripande samarbete mellan bibliotek och förskola och samordnas av kulturavdelningen på Region Värmland. Inspiration kommer från Lilla bokbryggan som är ett väl inarbetat arbetssätt i Karlstads kommun sedan 1986 och ska ses som en regional spridning av konceptet till övriga 15 kommuner i Värmland.

Vill ni vara med?

Nedan hittar du praktiskt information om Den kreativa språkresan.

Årets titel presenteras i början maj och anmälan är öppen till och med 5 augusti. Erbjudandet gäller kommunala och privata förskolor och alla folkbibliotek i Värmlands län.

I Den kreativa språkresan ingår en kick-off och ett inspirationstillfälle för pedagoger och barnbibliotekarier under året. Båda träffarna kommer att erbjudas digitalt via Teams. Alla som är med ansvarar själva för att avsluta årets arbete tillsammans med barnen i slutet av läsåret. Vi vill gärna uppmana förskolor och bibliotek att arbeta tillsammans. För kollegial delning använder vi oss av Facebookgruppen "Samverkan BVC, bibliotek och förskola i Värmland".

Här finns en artikel på Pedagog Värmland som beskriver arbetet vi gjort tillsammans under tidigare år. https://pedagogvarmland.se/kreativa-sprakresan/

Årets bilderbok är ”Mamma och Liten på cykelsemester” av Moa Wall Kubilius, utgiven 2020. Moa är verksam i Värmland och kommer från Mangskog.

Bokomslag Årets bilderbok 2025 "Mamma och Liten på cykelsemester"

Årets bilderbok 2025

Mamma och Liten åker på cykelsemester. Det är mycket att titta på efter vägen. Plötsligt får de punktering och mamma måste laga cykeln. Liten blir nyfiken och ser sig omkring. Härligt med skog och så mycket att titta på. Men var är Liten? Skogen blir trång och mörk och det låter konstigt. Liten blir rädd, men då dyker mamma upp och tröstar. De fortsätter sin resa och campar intill en liten sjö. Härligt att bada och på kvällen myser de framför brasan.

Boken är skriven på härligt rim och handlar om friluftslivet som stärker bandet mellan vuxen och barn. Här illustreras den svenska naturen, små och stora upplevelser och respekten för naturen.

Liten har inget uttalat kön, asiatiskt ursprung, glasögon och en insulinpump för diabetes. Detta nämns inte i texten utan framkommer enbart i illustrationerna, för att normalisera och inte peka ut.

Författaren Moa Wall Kubilius berättar:

”Jag vill peppa och inspirera föräldrar och andra viktiga vuxna runt barnen att ge sig ut i naturen med sina barn. Böckerna om Mamma och Liten är still stor del självbiografiska. Jag strävar efter att gestalta realistiskt och bidra med igenkänning och en gnutta humor. Samtidigt vill jag skildra naturens magi och de känslor som vildmarken ger mig.”

Mamma och Liten är en fin berättelse om vardagsäventyr, känslor och relationer.

Illustrationerna är färgrika, detaljerade och tydliga med förutsättningar för kreativa samtal och funderingar. Här kan till exempel trafik och fordon, städer och landsbygd, teknik, värdegrund och språk (bland annat genom bokens ordbilder) vävas in med lätthet. Boken ger rika möjligheter till utforskande av naturen och ger ingångar till undervisning om till exempel:

  • Generell naturkunskap
  • Djur och djurspår
  • Svampar, blommor och träd
  • Allemansrätten
  • Cykling och säkerhet
  • Utflykt och packning
  • Camping
  • Dag och natt
  • Eldsäkerhet
  • Sjö och simning

Här finns också en parallellberättelse (leta efter hermelinerna!).

Boken ingår i en serie med ytterligare titlar att ta del av: Mamma och Liten på sommaräventyr, Mamma och Liten fjällvandrar och Mamma och Liten på vinteräventyr.

Årets titel finns även på Polyglutt.

Bilderboken passar alla barn i förskoleåldern då texten är kort och bilderna bär berättelsen. Ta chansen att genomföra bildpromenader tillsammans med barnen och se vilka detaljer barnen fastnar för!

  • Kick-off: torsdag 11 september klockan 17.00-18.00.
  • Inspirationskväll: tisdag 10 februari 2026, klockan 17.00-18.00.

Anmälan för läsåret 2025/2026 är öppen 5 maj till och med 5 augusti. Vi kan inte ta emot sena anmälningar.

Alla förskolor, även öppna förskolor, och bibliotek är välkomna att vara med (målgruppen är barn 1–5 år). Kostnaden för förskolor som deltar är 200 kr per avdelning. Då ingår två exemplar av boken, ett exemplar att använda på förskolan och ett exemplar som barnen kan låna hem i en bokpåse. Böcker och bokpåsar kommer att kunna hämtas på den egna kommunens bibliotek. Observera att bokpåsen ska lämnas tillbaka till biblioteket när läsåret är slut, för att användas igen nästa läsår.

Som deltagande förskola får du även:

  • en framtagen beskrivning av kopplingarna mellan Den kreativa språkresan och Lpfö 18
  • affischer att skriva ut och sätta upp på förskolan
  • ett informationsblad om Den kreativa språkresan som kan delas ut till vårdnadshavarna
  • ett klistermärke till loggboken som kan skickas med i bokpåsen (det är valfritt att använda sig av loggbok och den köper i så fall varje förskola in själv).

Bibliotek använder egna böcker och deltar kostnadsfritt.

I förskolans läroplan står att barnen ska ”få möjligheter att upptäcka och förundras, pröva och utforska samt tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter” och att barnen ”ska få möjlighet att förundras och utveckla sin förmåga att utforska, kommunicera och reflektera”. Det står även att barnens kreativitet, nyfikenhet och självkänsla ska stimuleras.

I bibliotekslagen står att folkbiblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar för att främja deras språkutveckling och stimulera till läsning.

Vi vill att Den kreativa språkresan ska bidra till att uppnå dessa mål.

Förskolan möter i stort sett alla barn och vårdnadshavare och utgör därmed en viktig arena för att sprida kunskap och öka vuxnas medvetenhet kring vikten och värdet av läs- och berättarupplevelser. Tanken är också att förskolan ska fungera som en ”dörröppnare” till biblioteket.

Barnbibliotekariens uppdrag kompletterar pedagogens arbete. Utifrån sin specifika kompetens är de ytterligare ett viktigt stöd för barn och vårdnadshavare i arbetet med läs- och språkfrämjande. Enligt Skolverket är ett av kriterierna för en stimulerande läsmiljö att den ska vara samverkanstark, vilket avser förskolans samverkan med hem och bibliotek.

 

Vid frågor kontakta ditt närmsta bibliotek eller

Annika Hagel Arvidsson
Projektledare
E-post: annica.hagelarvidsson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?